Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten labradoodles zijn. Met deze informatie kun je dan een goede afweging maken welke labradoodle bij jou past. De Australian labradoodle is een hond met specifieke kenmerken. Het is nog geen erkend ras, maar wordt wel beschermd door verschillende fokverenigingen (bijvoorbeeld ALAEU en WALA). De eisen zijn zeer streng. Een echte Australian labradoodle (Pure AL) is dan ook niet goedkoop. Er goedkopere alternatieven die ook Labradoodles worden genoemd, maar dit zijn geen Australian Labradoodles. Er bestaat dan ook veel verwarring over het verschil tussen een Labradoodle en een Australian Labradoodle. Dit verschil laat zich het best uitleggen aan de hand van fokschema’s.
Verschillen labradoodle en de Australian labradoodle
Om de verschillen goed te duiden is inzicht in het officiële fokschema van de Australian labradoodle nodig. Dit is een vrij technisch verhaal met allerlei verschillende coderingen volgens de richtlijnen van de Australian Labradoodle Association. Na het lezen zullen de verschillen je duidelijk snel duidelijk worden.
Definities
- Australian Labradoodle (ALD)
- Australian Labradoodle Foundation Dog (ALF 1e generatie Labradoodle)
- Australian Labradoodle basis fokhonden (ALF0)
- Kruising Labrador & Poedel (LO aangeduid als F1/F1B/F2 labradoodle)
- Kruising Cocker Spaniel & Poedel (S aangeduid als Spoodle)
Basishonden
- Labrador
- Poedel
- Cocker Spaniel
Nu de definities en basishonden bekend zijn geven we je inzicht in de opgestelde regels voor kruisen met bijbehorende codering voor Labradoodles en Australian Labradoodles.
Labradoodle
- LO1 kruising labrador x poedel (F1 “gewone labradoodle” genoemd)
- LO1 x LO1 geeft een LO2 (F2 genoemd)
- LO2 x LO2 geeft een LO3
- LO1 x Poedel geeft een LO2 (F1B genoemd)
- etc.
Australian Labradoodle
- ALF1 x ALF1 (ALF2 genoemd)
- ALF2 x ALF2 (ALF3 genoemd)
- ALF3 x ALF3 (ALF 4 genoemd)
Multigen Labradoodle (ALF1-ALF3) en Australian labradoodle (ALF4 = Pure AL)
- De 1e Multigen labradoodle is een kruising tussen een ”gewone” labradoodle en een Multigen of een Australische labradoodle.
- Andere multigen labradoodles zijn 1e, 2e of 3e generaties labradoodles (kenmerk: hoge mate van allergievriendelijkheid).
- 4e generatie van een Multigen labradoodle. Dit is een Australian Labradoodle.
Kan een Labradoodle promoveren naar een Australian Labradoodle?
Een LO kan alleen naar ALF1 promoveren door kruising met:
- een AL of ALF (kan al vanaf ALF1)
- een Cocker Spaniel of
- een Spoodle.
Voorbeelden promotie:
- LO1 x ALF3 = ALF1
- LO3 x ALF2 = ALF1
- LO2p x C = ALF1
- LO2 x S = ALF
- etc.
Als een kruising een haar verliezende vacht heeft, dan wordt het een ALF0. Een pup van een ALF0 kan alleen een ALF1 worden als de andere ouder een geen-haar-verliezende ALF1 is, een Poedel of een AL. De ‘’gewone’’ labradoodle komt vaak niet verder dan de LO-status. Deze fokkers hebben vaak geen beschikking over een ALF of AL.
Als je een LO1 met een LO1 kruist (LO2=F2) dan heeft 40% van de pups vaak de genetische kenmerken van een poedel. 40% heeft de genetische kenmerken van een labrador en 20% hebben de eigenschappen die de basis kunnen vormen voor een labradoodle. Deze 20% zijn eventueel geschikt om mee verder te fokken om uiteindelijk tot een AL te komen. De vraag is of hier echt rekening mee wordt gehouden door deze fokkers.
Wanneer is bovenstaande informatie van belang ?
Tot de Australian Labradoodle status (Pure AL) loopt je het risico dat de hond niet overeenkomt met je verwachting zoals:
- een niet haar-verliezende vacht
- ander karakter (minder sociaal, minder sensitief)
- allergische reacties (de kans op allergische reactie is bij een Australian Labradoodle minder dan 5% ook bij zeer ernstige allergie.
- andere genetische afwijkingen
Aandachtspunten bij aanschaffen “Australian Labradoodle” en goede fokker
- “Gewone” Labradoodles worden vaak verkocht via Marktplaats en/of via andere advertentiesites. Australian Labradoodles worden over het algemeen bij Fokkers aangekocht. Goededoodles maakt beperkt gebruik van marktplaats of advertentiesites.
- Bij aankoop van “gewone” labradoodles is vaak geen wachtlijst. Veel fokkers van Australian Labradoodles hebben een wachtlijst waar je tegen betaling op mag. Goededoodles kiest er bewust voor om geld te vragen voor een plek op de wachtlijst. Zodra er een nestje komt zetten wij de website open. Wij vragen ook geen aanbetaling en tot de laatste dag kunnen kopers besluiten om van de hond af te zien. Wij willen dat de honden op de juiste plek komen.
- Geen transparantie in manier van fokken (waar worden honden gehouden, hoe gaat socialisatie etc.) Goededoodles is transparant over manier van fokken. Het fokken gebeurd in een huiselijke omgeving en kopers worden in persoonlijk gesprek meegenomen in onze werkwijze.
- Vader of moeder is een labrador of een poedel (herkenbaar aan F1, F2, F1B). De honden van Goededoodles zijn echte Australian Labradoodles (Pure AL),
- Geen Australian Labradoodles in de stamboom. De honden van Goededoodles zijn 100% traceerbaar.
- Niet aangesloten bij een fokvereniging als (ALAEU of WALA). Goededoodles is aangesloten bij ALAEU en WALA.
- De prijs van een “gewone” Labradoodle is een stuk goedkoper dan de prijs van een Australian Labradoodle.